به نام خدا
تفاوت آبگرمکن های برقی یا گازی
زمانی که قصد خرید آبگرمکن برای منزل جدیدمان را داریم و یا میخواهیم آبگرمکن قدیمی خود را تعویض کنیم، سؤالات متعددی برایمان پیش میآید مثل اینکه به آبگرمکن برقی نیاز داریم یا گازی؟ یا اینکه به آبگرمکن زودجوش نیاز داریم یا فوری؟ در این مقاله سعی میشود به اینگونه سؤالات پاسخ داده شود و قدمبهقدم در خرید یک آبگرمکن مناسب شما باتوجهبه شرایط نصب استاندارد و محصولات موجود در بازار کمک کنیم.
اولین نکته و مهمترین نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که ببینیم کدام منبع انرژی راحتتر در دسترس ما قرار دارد. آیا محل نصب آبگرمکن ما دسترسی به لولهکشی گاز دارد یا به برق دسترسی راحتتری داریم؟ آیا در محل زندگی ما هزینه مصرف برق کمتر از هزینه مصرف گاز است؟
آبگرمکن های برقی:
آبگرمکن های برقی با استفاده از جریان الکتریسیته و المنتی که در درون منبع آبگرمکن قرار گرفته است آب مصرفی را گرم میکند، و در حجمهای متنوعی از ۱۰ لیتری تا ۲۰۰ لیتری در بازار ارائه میشود.
از مزینهای آبگرمکن برقی عدم نیاز به دریچه تخلیه دود است و شما میتوانید آن را در اکثر نقاط بدون هیچگونه دردسری نصب کنید اما در کنار این مزیت ما به چند نکته منفی هم مواجه میشویم اولین نکته و مهمترین مورد هزینه مصرف برق است که در قسمتهای بعد این مقاله به شرح این مسئله میپردازیم نکته دیگر دیر گرمکردن آب به نسبت آبگرمکن گازی است مخصوصاً در حجمهای بالاتر مثل ۱۲۰ لیتری و ۲۰۰ لیتر، پس اگر بر طبق نیازمان آبگرمکن برقی تهیه کردیم نباید انتظاری که از آبگرمکن گازی داریم را از آبگرمکن برقی داشته باشیم.
آبگرمکن های گازی:
بهطورکلی آبگرمکن های گازی (گاز شهری یا گاز کپسول) به سه دسته کلی تقسیم میشود، آبگرمکن های گالنی زمینی، آبگرمکن های زودجوش و آبگرمکن های فوری.
آبگرمکن های گالنی و زودجوش:
که آب را در مخزنی از جنس گالوانیزه ذخیره میکند و با شعلهای که در زیر مخزن قرار دارد و یا بهصورت دیسکی و یا خطی میباشد آب را گرم میکند. در این نوع آبگرمکن ها میزان مصرف گاز به نسبت آبگرمکن های فوری بسیار کم است و همچنین در مصرف آب بسیار صرفهجویی میشود و نیازی نیست که آبباز باشد تا باگذشت زمان آب گرم شود و بهمحض باز کردن شیر آب، آبگرم از لوله بیرون میآید اما باید در نظر داشته باشیم که میزان که آبگرم ما محدود است و بسته به حجم آبگرمکن بعد از مدتی استفاده از آب گرم باید صبر کنیم تا مجدد آب گرم شود، معمولاً آب گرمکنهای با مخزن ۵۰ لیتری آب مورداستفاده برای یکبار حمام رفتن را تأمین میکند و آبگرمکن های ۸۰ لیتری مثل آبگرم کن ۸۰ لیتری نوبل برای دو بار حمام مناسب است.
عملکرد آبگرمکن های گالنی و زودجوش مشابه است و زودجوش نامیدن این دسته آبگرمکن ها به علت حجم مخزنشان است، توضیح بیشتر آن که در آبگرمن های گالنی به دلیل حجم بالای آب، به همان نسبت آب گرم دیرتری به دست میآید اما در آبگرمن های زودجوش به دلیل حجم مخزن کوچکتر به نسبت آبگرمن گالنی آب زودتر گرم میشود به همین دلیل به آن زودجوش گفته میشود.
آب گرمکن فوری:
یکی دیگر از اعضای خانواده آبگرمکن های گازی است که مزیت نصب آن نسبت به آبگرمکن های مخزنی (گالنی و زودجوش) فراهمکردن کردن آب گرم فوری و دائم است اما انتخاب این دسته آبگرمکن ها به همراه مزیتهایی که دارد دارای مسائلی نیز هست مثل این که اگر در محل سکونت شما کیفیتها مناسب نیست و بهاصطلاح گچی است بهتر است به سراغ آبگرمکن ها مخزنی بروید چرا که احتمال دارد لولههای استفاده شده در آبگرمکن های فوری گچ گرفته یا سوراخ شود و دیگر این آبگرمکن قابلاستفاده نباشد. دیگر موردی که بهتر است که آبگرمکن مخزنی تهیه کنیم فشار آب است، اگر در محل زندگیمان فشار آب کم است یا توان استفاده از پمپ آب را نداریم باید به فکر تهیه آبگرمکن مخزنی باشیم.
بعد از دانستن دستهبندیهای مختلف آبگرمکن، باید ببینم مناسبترین گزینه برای منزلمان چیست. برای این انتخاب با چند پرسش مواجه میشویم. پرسش اول این است که مصرف ما برای مصرف خانگی است مثل حمام کردن یا شستن ظروف کثیف است یا مصرف ما در حد یک سرویس بهداشتی است و در محل نصب نیاز به حمام کردن نداریم. در شرایطی که استفاده شما محدود به یک سرویس است میتوانید باتوجهبه نکاتی که در ذیل بخش آبگرمکن ها برقی گفته شد از آبگرمکن های با حجم ۱۰ لیتری تا ۳۰ لیتری برقی استفاده کنید دلیل این توصیه سهولت در نصب این مدل آبگرمکن هاست اما اگر شرایط تخلیه دود را هم دارید میتوانید از بین این دو گزینه یکی را انتخاب کنید.
جمع بندی:
مهمترین نکته در سنجش انتخاب بهترین گزینه، هزینهای است که آبگرمکن برای گرمکردن آبروی دست ما میگذارد. توضیح بیشتر آن که در کشور ما هزینه مصرف برق بسیار گرانتر از مصرف گاز است برای همین بهترین گزینه استفاده از انرژی گاز است اما در بعضی نقاط مثل شهرکهای صنعتی که از برق صنعتی استفاده میکنند هزینه برق بسیار کمتر از برق شهری است یا در بعضی از نقاط کشور (نقاط گرمسیری) که اختلاف دمای آب گرمی که آبگرمکن باید تولید کند با دمای محیط بسیار نزدیک است هزینه مصرف برق نسب به نقاط سردسیری کمتر میشود و خرید آبگرمکن برقی توجیه اقتصادی دارد یا اینکه در بعضی نقاط کشور که متأسفانه هنوز به گاز لولهکشی دسترسی ندارند میتوانند از آبگرمکن های برقی یا آبگرمکن هایی که با گاز مایع (کپسول) تأمین میشوند استفاده کنند.
ما در این مقاله تلاش کردیم با به اشتراک گذاشتن اطلاعت خود با شما، کمک کنیم تا بهترین نوع آبگرمکن موجود در بازار را باتوجهبه محل نصب و شرایط موجود، برای منزل خود انتخاب کنید. در مقاله بعدی به معرفی آبگرمکن های فوری بوتان میپردازیم و قدمبهقدم برای انتخاب مناسبترین گزینه شما را همراهی میکنیم.